Vijf financiële observaties sinds het begin van de oorlog

Rusland is Oekraïne binnengevallen. Helaas kunnen u of ik niet veel doen, behalve onze morele en financiële steun geven aan de Oekraïense mensen en organisaties die proberen te helpen.

Als je op zoek bent naar een donatie-idee, ga dan naar World Central Kitchen, dat warme maaltijden biedt aan Oekraïense vluchtelingen. Laten we hopen dat er snel een einde komt aan het onnodige bloedvergieten.

Als je het je nu nog niet realiseert, gebeuren er voortdurend zwarte zwanen. Ze komen zo vaak voor dat we de term net zo goed helemaal kunnen schrappen. Probeer alstublieft enige nederigheid aan te nemen als het gaat om beleggen en het leven in het algemeen.

Financial Samurai is geboren uit een zwarte zwaan, de wereldwijde financiële crisis van 2008-2009. Daarom zal het DNA van deze site altijd een of twee waarschuwende strengen bevatten. Als je ooit veel van je geld en je levensonderhoud bent kwijtgeraakt, wil je die ervaring nooit meer herhalen.

Als een doorlopende student financiën, hier zijn vijf financiële observaties sinds het begin van de oorlog. Deze financiële observaties kunnen u helpen uw manier van leven beter te beschermen.

Vijf waarnemingen sinds het begin van de oorlog

Financiële observatie #1: Cryptocurrencies zijn onder normale omstandigheden geen defensieve activa

Er is enige discussie geweest over de vraag of cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum defensieve activa zijn. Een idee is dat als de Amerikaanse dollar zijn koopkracht verliest, cryptocurrencies uiteindelijk zullen stijgen en deze zullen vervangen. Het punt is dat de USD is gestegen sinds de pandemie en de oorlog is begonnen, niet is afgeschreven.

Hieronder is een grafiek van hoe goud (gouden lijn) en Bitcoin (blauwe lijn) presteerden toen de invasie begon. De rode cirkel laat zien hoe goud in waarde steeg terwijl Bitcoin in waarde kelderde. Toen de risicobereidheid terugkeerde, als gevolg van een opluchting die de invasie eindelijk begon, begon Bitcoin in waarde te stijgen terwijl goud waarde begon te verliezen.

Cryptocurrencies zijn geen defensieve activa - een belangrijke financiële observatie sinds het begin van de Russisch/Oekraïense oorlog

Koop geen cryptocurrencies om zich in te dekken tegen een neergang. Koop cryptocurrencies voor opwaartse bèta tijdens risicominnende tijden. Goud werkt als een veel betere hedge in tijden van onzekerheid.

De Oekraïens-Russische oorlog is echter een uitzonderlijke gebeurtenis. Weinigen geloofden dat er een oorlog zou komen. Minder mensen geloofden nog steeds dat zoveel sancties zo zwaar en snel zouden plaatsvinden. Toen Rusland eenmaal was afgesneden van SWIFT, het internationale bankuitwisselingssysteem, schoot Bitcoin omhoog. De vraag naar crypto steeg doordat de Roebel, de Russische banken en de hele beurs instortten.

Hieronder staat een grafiek waarin wordt gevraagd of Bitcoin een risicoactief of een veilige haven is door de correlatie met de S&P 500 te volgen.

Bitcoin een risicoactiva?  Vergelijking met S&P 500

Financiële observatie #2: Onzekerheid doodt de markt

Angst voor het onbekende is een van de grootste minpunten voor de aandelenmarkt. Hoe groter de speculatie over een Russische invasie van Oekraïne, hoe meer de aandelenmarkt verkocht. Pas toen de invasie daadwerkelijk plaatsvond, keerde de aandelenmarkt eindelijk om en herstelde zich.

Naast de angst voor een invasie, zijn er nog andere onzekerheden die de prestaties van de aandelenmarkt in verschillende mate kunnen schaden:

Bezorgdheid over de omvang en het aantal renteverhogingen door de FedVrees over de uitkomst van een presidentsverkiezingBezorgdheid over wie zal worden voorgedragen voor het Hooggerechtshof Angst voor de impact van een nieuw dodelijk virusBezorgdheid over een nieuwe belastingverhoging of wijziging in het belastingbeleidBezorgdheid over een verlaging in overheidsuitkeringen Angst dat de Derde Wereldoorlog zou kunnen volgen

Hoe meer we weten over een uitkomst, hoe meer we stappen kunnen ondernemen om met de uitkomst om te gaan. Maar om echt te profiteren, moet u actie ondernemen voordat het resultaat bekend is. Met andere woorden, je moet risico’s nemen.

Als het om beleggen gaat, is er nooit 100% zekerheid dat enig resultaat bekend is. Daarom moeten we altijd vooruit denken en oefenen met het voorspellen van de toekomst.

Financiële observatie #3: Extreem machtige en rijke mensen zijn bereid hun financiën te laten ontploffen voor hun ideologie

We kunnen denken dat de Federal Reserve en andere centrale banken de machtigste entiteiten zijn die de richting van de aandelenmarkt kunnen bepalen. In werkelijkheid zijn mannen als Vladimir Poetin echter machtiger dan zij allemaal.

Poetin was bereid de beurs van Moskou te vernietigen om oorlog te kunnen voeren. Op donderdag 24 februari 2022, de dag van de invasie, sloot de benchmark MOEX Russia Index 33% lager, waardoor $ 189 miljard aan aandeelhoudersvermogen werd gewist. Ondertussen sloot de S&P 500 voor de dag 1,5% hoger.

Dit is de eerste keer sinds 1987 dat een uitverkoop van deze omvang een markt bereikt met een waarde van meer dan $ 50 miljard. In de nasleep van de Black Monday-crash dat jaar daalde de Hang Seng-index in Hong Kong met 33%. De ergste eendaagse daling in de afgelopen eeuw op een markt van welke omvang dan ook, was de inzinking van 53% in Argentinië in januari 1990, toen het land worstelde met hyperinflatie en een toenemende economische crisis.

De MOEX Russia Index wordt nu verhandeld tegen ongeveer 2x de toekomstige winst, tegen 5,4x aan het begin van 2022. Het winstveelvoud van de MOEX weerspiegelt de risicopremie die beleggers nodig hebben om in een dergelijke markt te beleggen. Hoe meer macht geconcentreerd is in de handen van een paar onvoorspelbare mensen, hoe riskanter de markt.

Nu Rusland nu geconfronteerd wordt met enorme sancties door het Westen, is de roebel ook met meer dan 50% in waarde gedaald. Zelfs met een stijging van de Russische rente tot 20%, willen maar weinigen Russische activa meer aanhouden. De Russische korting zal waarschijnlijk jaren duren, zo niet voor altijd. Wees voorzichtig met bevooroordeeld beleggen in het thuisland!

Daarom moet u waarschijnlijk doorgaan met het overgewicht van ontwikkelde landen met goed functionerende democratieën. Nadat ik heb gezien hoe goed de VS hebben gepresteerd sinds het begin van de pandemie, zal ik 90% + van mijn investeringen in Amerika houden.

Financiële observatie #4: Vastgoed is in vergelijking met aandelen een oase tijdens een oorlog

Als u zowel aandelen als onroerend goed bezit, denk dan eens aan de hoeveelheid tijd die u aan het begin van de oorlog besteedde aan uw zorgen over uw aandelenportefeuille versus uw onroerendgoedportefeuille. Wees eerlijk over hoe vaak u uw aandelen-app hebt gecontroleerd en bent ingelogd op uw online brokerage-account voor en nadat de invasie begon.

Denk nu eens na over hoe vaak u heeft nagedacht over hoe uw vastgoedportefeuille het deed. Als u bent zoals de meeste mensen, maakte u zich waarschijnlijk veel meer zorgen over uw aandelen dan over uw onroerend goed.

Pas als u onroerend goed bezit in een land dat wordt binnengevallen, begint u zich zorgen te maken. Afhankelijk van of het binnenvallende land wint en hoe agressief ze zijn, kunt u uw eigendomsrechten verliezen onder een nieuwe regimewisseling.

Als u de neiging heeft om een ​​angstiger persoon te zijn, zijn aandelen misschien niets voor u. U moet een geschikt nettowaardeblootstellingspercentage bedenken, zodat u zich niet radeloos voelt door de drang om in paniek te verkopen wanneer er een grote neergang is.

Als u zich tijdens deze laatste geopolitieke gebeurtenis bijzonder zenuwachtig of humeurig voelde, moet u waarschijnlijk uw aandelenblootstelling verlagen. Aan de andere kant, als u uw zaken hebt gedaan zonder enige stress te voelen, moet u waarschijnlijk uw aandelenblootstelling vergroten. Ken jezelf!

Persoonlijk houd ik niet van de manier waarop aandelen me laten voelen wanneer ze uitverkopen. Na 13 jaar in aandelen te hebben gewerkt voor twee grote investeringsbanken, heb ik al meer dan een leven lang in een achtbaan op de beurs gereden. Daarom heb ik een groter percentage van mijn vermogen in onroerend goed dan in aandelen.

Financiële observatie #5: Grote intraday-omkeringen zijn geen goede voortekenen gebleken

Toen de Russische invasie begon, begon de NASDAQ de dag met een daling van 3,29%. Het eindigde de dag vervolgens met 3,36%. De S&P 500 begon de dag met 2,59% lager. Het eindigde de dag met 1,5%.

Historische tijden toen de NASDAQ een intraday-omkering van +5% had ten opzichte van het begin - gekke financiële observatie

Er waren tal van 5%+ NASDAQ-intraday-omkeringen tijdens de dotcom-meltdown van 2000 en de wereldwijde financiële crisis van 2008. Ik was in de buurt tijdens de tech-beermarkt van 2000 en er waren zoveel valse hoop. Wees daarom sceptisch over de laatste ommekeer. Er zullen ongetwijfeld meer volatiele tijden in het verschiet liggen.

Hieronder vindt u een goede historische grafiek die de historische dalingen sinds 1980 laat zien. 10% – 20% correcties zijn vrij gebruikelijk.

Historische trekkingen in een bullmarkt

Een oorlog kan een bullmarkt doen ontbranden

Een scenario dat de moeite waard is om over na te denken, is of Poetin daadwerkelijk heeft geholpen om de vorming van een berenmarkt te stoppen. Dit klinkt misschien belachelijk. Maar luister naar me.

Tijdens een recessie hebben regeringen de neiging meer geld uit te geven en te drukken om hun economie weer op gang te krijgen. Op 6 mei 1935 vaardigde president FDR bijvoorbeeld uitvoerend bevel 7034 uit, waarbij de Works Progress Administration (WPA) werd opgericht. Tijdens haar achtjarige bestaan ​​heeft de WPA ongeveer 8,5 miljoen Amerikanen aan het werk gezet om Amerika uit de Grote Depressie te helpen.

Tijdens een oorlog zijn er hogere militaire uitgaven die werkgelegenheid en extra economische activiteit creëren. Er mag meer geld worden besteed aan innovatie en technologie. Er zijn echter duidelijk kosten verbonden aan veel andere industrieën. Daarom is de jury niet zeker of deze oorlog opnieuw een opwaarts momentum in aandelen kan doen ontstaan. Het enige bewijs dat we tot nu toe hebben, is de opluchting op de Amerikaanse aandelenmarkten sinds het begin van de invasie.

Hier is echter hoe een oorlog de aandelenmarkt daadwerkelijk kan helpen:

Zorgt ervoor dat de Fed twijfelt aan hun plannen voor renteverhogingen, wat zou kunnen helpen om verder te lenen Trekt meer staatsobligaties aan, wat helpt een einde te maken aan de stijgende rentetarieven Kan het consumptieschuim verminderen en de inflatie verminderen naarmate meer mensen contant geld aanhouden en minder uitgeven. landen om samen te werken, waardoor meer kansen voor internationale handel ontstaan. Kan uiteindelijk meer mensen motiveren om hun geld aan goederen en ervaringen uit te geven, wat de economische activiteit en bedrijfswinsten helpt stimuleren

Koppig hoge inflatie voor langere tijd

Aangezien Rusland een top drie producent en exporteur van olie is, zullen de energieprijzen waarschijnlijk nog een tijdje hoog blijven. Als gevolg hiervan zal de inflatie waarschijnlijk ook hoog blijven, in ieder geval tot het ergste van de oorlog voorbij is.

Hieronder vindt u een goede grafiek van de Federal Reserve die zes afleveringen van verhoogde inflatie na de Tweede Wereldoorlog belicht. Na elke periode van hoge inflatie stortten de inflatieprijzen in toen de marktkrachten aan het werk gingen.

zes afleveringen van inflatie na de Tweede Wereldoorlog

Er is ook een toenemende bezorgdheid over stagflatie, dat wil zeggen de gelijktijdige stijging van de inflatie en de stagnatie van de economische productie. De standaardveronderstelling blijft echter dat de inflatie uiteindelijk binnen de komende 12 maanden zal afnemen, terwijl de economische groei aanhoudt als we uit de pandemie komen.

Persoonlijke consumptietrends

Na twee jaar meer dan normaal sparen, beleggen en werken, ben ik van plan de komende 12 maanden meer geld uit te geven, niet minder. Mijn intentie om wraak te nemen is hoog als we weer normaal worden. De typische Amerikaanse consument heeft sinds 2020 “overschotten” opgebouwd.

Hoewel het nu meer dan $ 100 kost om mijn auto vol te tanken, zal ik mijn zoon nog steeds doordeweeks naar school brengen en in het weekend naar tenniswedstrijden rijden. De aanschaf van een elektrisch voertuig zal moeten wachten tot 2025 wanneer mijn huidige auto 10 jaar oud is. Ik rijd maar zo’n 4.500 km per jaar.

Gelukkig gaat het noordelijk halfrond warmere seizoenen in, wat zou moeten leiden tot lagere verwarmingskosten voor woningen. We gebruiken hier in San Francisco niet veel warmte omdat het zelden onder de 50 graden komt.

Een pandemie en nu een oorlog zijn goede herinneringen om het leven niet als vanzelfsprekend te beschouwen. Moge er spoedig vrede zijn.

Lezers, wat zijn enkele andere financiële observaties die u hebt gehad sinds het begin van de oorlog? Hoe denkt u over uw financiën, uw levensonderhoud en uw toekomst? Als je mijn berichten automatisch per e-mail wilt ontvangen, meld je dan hier aan. Als u meer genuanceerde persoonlijke financiële inhoud wilt, kunt u zich aanmelden voor mijn gratis wekelijkse nieuwsbrief.

This post Vijf financiële observaties sinds het begin van de oorlog
was original published at “https://www.financialsamurai.com/financial-observations-since-the-start-of-a-war/”